Gastblog | Littekens blijven

Gastblog van uitgesprokenwoorden.wordpress.com

 Ik ben een vrouw van vijfentwintig jaar, nog dagelijks leef ik met de gevolgen van zelfbeschadiging. Een keuze die ik heel wat jaren geleden maakte en invloed heeft op alle jaren die nog komen gaan. Want wonden genezen, maar littekens blijven.


Laat ik voorop stellen dat ik mezelf niet zielig vind. Ik ben mij bewust dat ik zelf de keuze heb gemaakt om te automutileren. Geen alcohol, geen drugs, nee, ik heb mijn uitvlucht gezocht in automutileren. Ik schaam mij er niet meer voor, want wat gebeurd is kan ik niet meer terug draaien. Deze gastblog schrijf ik dan niet om zieltjes te redden, het enige wat ik hoop is dat buitenstaanders het beter zullen begrijpen en de mensen die zichzelf automutileren, misschien een duwtje in de rug kan geven om hulp te zoeken en voor zichzelf te kiezen. Voor beide hoop ik dat ze niet of minder zullen oordelen over automutilatie en de gevolgen daarvan.

Dat is wat ik graag in deze blog wil delen; de gevolgen van automutilatie, vanuit mijn ervaring.

De zomer is -zo goed als- begonnen en dat betekent dat ik weer veel blikken krijg. Mensen die zonder blikken of blozen staren naar de littekens die zich in de jaren op mijn huid hebben ontwikkeld. Toch weiger ik in de zomer mijn littekens totaal af te dekken. Het is gewoon te warm en daarnaast geloof ik stellig dat ik mij niet de rest van mijn leven kan verstoppen. De blikken zijn er, de vragen komen er. En ik weet dat dat ook een keuze is die ik zelf maak. Als ik met korte kleding loop, dan valt het te verwachten. En tot op zekere hoogte heb ik er vrede mee. Behalve als mensen mij veroordelen, het mag, maar het lost niks op kan ik vertellen.

Het onbegrip hierover is groot. Ik verwacht niet dat men het allemaal begrijpt. Dat hoeft ook niet.. de mensen in mijn omgeving begrijpen het en dat is het belangrijkste. Maar als je het niet begrijpt (en vooral niet wilt begrijpen), laat het dan links liggen. Niks pijnlijker dan opmerkingen naar je hoofd krijgen waar je totaal niks mee kunt, maar die je wel kleiner maken.

Veroordelen doen ze naar aanleiding van de littekens. Zo heb ik mensen gehad waar ik niet mee mocht omgaan omdat de ouders het niet goed vonden. Ik zou een slechte invloed hebben. En de neiging om je eigen kind te beschermen is groot (dat snap ik). Toch zijn de littekens niet besmettelijk en raad ik iedereen ten zeerste af om zichzelf te beschadigen. Want de gevolgen zijn gewoon niet leuk. Dus dit advies van ouders heb ik nooit goed gesnapt en vooral als erg pijnlijk ervaren. Maar naast veroordelingen van ouders, zijn er ook onbekende mensen die al starend met een boog om mij heen lopen. Of werk, school, etc. waar ik niet openlijk met mijn littekens kan rondlopen, wat ik overigens snap. Maar werk vinden maakt het niet makkelijk, mijn geluk in dit geheel is dat ik afgekeurd ben, en bij vrijwilligerswerk doen ze gelukkig minder moeilijk. Verbergen zover kan is wenselijk, maar verder geen reden om mijn hulp te weigeren.

Ik ben meer dan mijn littekens. Sterker nog, het feit dat ik kan spreken over littekens, betekend ook dat het verleden tijd is. Een misvatting bij veel mensen die denken dat ik nog steeds in die fase verkeer.

Maar ook als ik met bedekte kleding loop geeft dit veroordeling. Want ook dat is raar.. want wie loopt er nou in de zomer met bedekkende kleding. Deze opmerkingen laat ik altijd maar links liggen, want als ik het niet zou doen, is het ook niet goed. Hoewel ik graag net als andere mensen in zomerkleding loop, kan dat niet altijd meer. Ik moet mijn huid beschermen tegen de zon omdat littekenweefsel (vaak) geen pigment meer heeft en daardoor elke bescherming tegen straling van de zon kwijt is. Dit betekent een enorm verhoogde kans op huidkanker. Dit laatste vind ik persoonlijk het naarste van de gevolgen.

Hoewel als je automutileert je niet bezig bent met de gevolgen van je beschadigingen, hoop ik toch die mensen, die zover zijn om het zelf beschadigende gedrag los te laten en te kiezen voor zichzelf, hiermee het laatste duwtje in de rug te geven.

En buitenstaanders hoop ik mee te kunnen geven om niet te oordelen. Zelfbeschadiging is een keuze die iemand maakt, vaak uit onmacht, respecteer dit. Het enige wat je kunt doen om de neiging te verminderen is, niet te oordelen, maar te luisteren. Want met verbieden los je het probleem niet op, met een luisterend oor geef je iemand de kans zich op een andere manier te leren te uiten en op die manier het zelfdestructieve gedrag los te laten.
En tuurlijk, hoe eerder de cirkel van zelfbeschadiging (op wat voor manier dan ook) doorbroken kan worden. Hoe beter. Want het heeft een grote invloed op de rest van iemand z’n leven. Groter dan ik beschrijven kan.

My teen angst drove me to hurt myself
And I made you watch
All the pain I must have caused
But by staying around, you saved my life


 

Weer een prachtig gastblog, een gastblog met een sterke boodschap en één die mij aan het denken zet. Heel erg bedankt weer ❤ Ik hoop dat jij met dit gastblog een hoop mensen aan het denken zet over hun eigen gedrag.

Ook een gastblog schrijven? Kijk hier: Misschien vraag ik teveel… We will see!

Advertenties

8 gedachtes over “Gastblog | Littekens blijven

  1. Wat een goede gastblog! Ben er eigenlijk een beetje stil van. Goed dat je je niet laat tegenhouden door de littekens en toch kleding draagt die ze misschien eens laten zien, maar snap dat het lastig is dat je het idee hebt dat er mensen naar je kijken 😦

    Liked by 1 persoon

  2. Pingback: Gastblog(s) | Uitgesproken woorden

  3. Pingback: Tijd voor een klein feestje! |

  4. Pingback: Waar ik niet over schreef, maar wat wel gebeurde. | Uitgesproken Woorden

Ideas are like assholes. Everybody has one. Tell me yours ;)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s