Gastblog | ‘Ik ben niet in de rui. Ik ben geen junkie.’

Gastblog van Anne van mijmerize.wordpress.com.

Ben je in de rui ofzo?’ ‘Je lijkt wel een junkie!’ ‘Ik kan maar beter bij je uit de buurt blijven. Volgens mij heb je waterpokken.’ ‘Dat is toch je eigen schuld?’ ‘Serieus, doe je dat zelf? Dat kan écht niet!’ ‘Stop er dan toch gewoon  mee’.

Een kleine greep uit de opmerkingen die ik in het dagelijks leven krijg. Het zijn opmerkingen die ik krijg, omdat ik worstel met diverse stoornissen in de impulsbeheersing (trichotillomanieexcoriatiestoornis), waardoor ik mezelf op de een of andere manier beschadig door bijvoorbeeld haren uit mijn hoofd te trekken of mijn huid kapot te krassen. Dat doe ik niet met de intentie om mezelf pijn te doen (het is dus geen zelfbeschadiging).

Ik doe dit niet bewust. Sterker nog: ik zou maar al te graag willen stoppen, alleen is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Veel mensen begrijpen dat helaas niet. Waarom stop je daar niet gewoon mee?’ is dan ook een van de meest gehoorde opmerkingen. Familie en vrienden weten dat ik het doe. Ze zien het immers de hele dag door. Eén van hen slaat de hele tijd op mijn hand als ze ziet dat ik aan mijn huid pulk. Aan de ene kant behulpzaam en goed bedoeld, aan de andere kant vervelend.

Ik begrijp het dat mensen zulke opmerkingen maken. Ze weten immers helemaal niet wat er aan de hand is. Ze weten niet hoe het voelt om je eigen lichaam niet onder controle te hebben, en om je eigen handen niet te beheersen tegen de impulsen die een licht prikkelend, kriebelend gevoel veroorzaken. Maar mij doet het pijn.

We zouden moeten stoppen met het maken van opmerkingen, en eerst eens iets vragen voor we zomaar conclusies trekken of opmerkingen maken die als vervelend ervaren zouden kunnen worden. Want ik ben niet in de rui. Ik ben geen junkie. Ik heb geen waterpokken. Ik doe het wél zelf, maar het is niet mijn schuld, en ik kan er niet zomaar mee stoppen. Ik ben en blijf mezelf. Met of zonder lang haar en een egale huid.


 

 

Weer een gastblog waar ik onwijs trots op ben, dat ik dat hier mag publiceren. Ik hoop op dat op deze manier meer mensen gaan inzien wat hun woorden doen met anderen. Pas goed op met wat je zegt.

Ook een gastblog schrijven? Kijk dan hier: Gastblog | Nog geïnteresseerden?

Advertenties

14 gedachtes over “Gastblog | ‘Ik ben niet in de rui. Ik ben geen junkie.’

 1. Jeejtje. Ik kende het helemaal niet. Goed dat je er over schrijft om te voorkomen dat mensen uit ontwetendheid conclusies trekken en jou (en vast ook anderen) daarmee pijn doen.

  Mag ik vragen wat de oorzaak is? Neurotisch, zoals tics enzo? Of heeft t wel te maken met psychische problemen zoals spanning o.i.d.?

  In elk sterkte ermee en ik hoop, vooral in je omgeving, dat t lukt om meer begrip te creëren.

  xx

  Liked by 2 people

  • Er is nog geen ‘echte’ oorzaak bekend.
   Wat wel bekend is, is dat waarschijnlijk bepaalde hersendelen een rol spelen, en ik denk zelf dat erfelijkheid ook een (al dan niet beperkte) rol speelt.
   Er zijn wetenschappers die beweren dat mensen met trichotillomanie en excoriatiestoornis veel bewuster bezig zijn met hun lichaam, en daardoor hun spanningen hierop richten.
   Ze zeggen ookwel dat er een ‘disregulatie’ is in het zenuwstelsel bestaat, dat herstelt wordt door bepaalde ‘prikkels’ aan je lichaam te geven (dus door te trekken of krassen). Dat doe je dan dus bij onderstimulatie (=verveling) of overstimulatie (=spanning, stress, angst)
   Andere wetenschappers beweren dat het iets te maken heeft met het serotoninegehalte van het lichaam (serotonine is een hormoon waar je je prettig van gaat voelen, een ‘gelukshormoon’)

   Beide aandoeningen komen vaak in combinatie voor met andere psychische stoornissen (comorbiditeit), maar dat hoeft niet.

   Angst en spanning kunnen ook zeker een rol spelen, maar zijn, voor zover ik weet, geen directe oorzaak, al kunnen ze het wel verergeren.

   Vooralsnog is er heel erg weinig bekend over deze aandoeningen, en is onderzoek heel hard nodig! Hopelijk komt dat over een tijdje…

   Vragen zijn altijd welkom. Dankjewel!

   Liked by 1 persoon

 2. Pingback: #100DaysProud | 25 dagen update |

Ideas are like assholes. Everybody has one. Tell me yours ;)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s