Gastblog | Confrontaties

Een anoniem gastblogje waar ik onwijs dankbaar voor ben.

Soms moet er een enorme confrontatie aan te pas komen voordat mensen tot een bepaald inzicht komen. Iets wat choquerend is, iets wat hen raakt of iets waar ze van opkijken zorgt ervoor dat zij gebeurtenissen of toestanden op een andere manier gaan zien. Misschien is dat precies wat sommigen nodig hebben, een gebeurtenis of toestand van een andere kant bekijken. Simpelweg om te zien dat de keuze die een ander op een bepaald moment maakt, nog niet eens zo heel vreemd is. Vandaag wil ik jullie, hier als gastblogger, wat meer vertellen over twee confrontaties waar ik op mijn plek werd gezet.

Eetstoornis

Een aantal jaar terug kampte ik met een eetstoornis, al praat ik zelf liever over een eetprobleem. Toen der tijd heb ik altijd, bij hoog en laag, vol gehouden dat ik een kerngezond meisje was. Mij mankeerde niets, ik had plezier in alles wat ik deed, zat goed in mijn vel en was mezelf. Het enige probleem was dat er niet zoveel in die vel zat, alleen had ik dat zelf niet zo door. In ieder geval wist ik de confrontatie altijd te ontlopen, wegen deed ik niet en als dit bij de dokter moest, kreeg ik spontane woedeaanvallen en kon ik geheel uit mijn dak gaan.

Ondertussen viel ik steeds meer af, maar voelde ik me nog steeds goed. Snel moe was ik dan wel en ook de duizeligheid was niet meer weg te denken, maar ondanks dat voelde ik me goed. Tot het moment dat ik er echt aan moest geloven. Met een hoop moeite hebben ze mij uiteindelijk op de weegschaal gekregen. Dertig kilo woog ik, met mijn honderdvijfenzeventig centimeter aan lengte. Die cijfertjes waren op dat moment mijn confrontatie, het moment dat ik tot andere inzichten kwam. Hét moment waarop ik besefte dat ik het roer drastisch moest gaan omgooien. Dé cijfertjes die bij mij de alarmbellen deed rinkelen, was ik wel zo gelukkig als ik mij voordeed? Uiteindelijk zijn deze cijfertjes mijn redding geweest, want had ik dit anders wel kunnen typen?

Zenuwstelsel

Mijn zenuwstelsel werkt niet optimaal. Wat er precies mee aan de hand is, is onbekend en dat zal nog wel even zo blijven. Het kan echt mis zijn met mijn zenuwstelsel, het kan heel goed in mijn hoofd zitten. Mijn zenuwstelsel (of mijn hersenen, wat jij wilt) zorg(t)(en) er in ieder geval voor dat mijn benen letterlijk kunnen ‘uitvallen’ en daarom beland ik dikwijls voor een periode variërend van een aantal weken tot een aantal maanden in een rolstoel. Iets wat ik de eerste keren geen probleem vond. Hobby’s waar je bij moet lopen, had ik toch nooit gehad door mijn eetprobleem, dus ik vond het wel goed om overal heen te worden gereden. Daarbij vond ik het wel relaxed om geen trap te hoeven lopen.

Na een aantal jaar rolstoel in, rolstoel uit (wat overigens ook makkelijker klinkt dan het is) raakte ik in gesprek met een vrouw op leeftijd die haar leven lang nooit heeft kunnen lopen, zoveel gewild heeft, maar nooit heeft gekund. Zij vertelde mij hoe vaak zij zich buitengesloten had gevoeld, simpelweg omdat ze vroeger nooit mee kon doen met haar leeftijdsgenootjes. Dat was weer zo een moment van confrontatie voor mij. Op zo een moment besef ik hoe gelukkig ik mag zijn met de momenten dat ik wél mag lopen.

Na het verhaal van deze oude dame geniet ik meer van de momenten dat ik de trappen beklim. Wat een privilege voor mij dat ik nog steeds die momenten heb, dat ik dat wel kan.

Zijn jullie weleens op jullie plek gezet door een confrontatie?


 

Een gastblog waar ik ook zeker weer zeer trots op ben. Ik hoop dat jullie inzien dat een confrontatie soms niet te vermijden valt en soms ook dingen op de juiste plek laat vallen. 

Wil jij nu ook een gastblog schrijven? Kijk dan hier: Gastblog | Nog geïnteresseerden?.

 

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “Gastblog | Confrontaties

Ideas are like assholes. Everybody has one. Tell me yours ;)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s